Oglas

Zdravi jelovnik

Harvard objavio rezultate velikog istraživanja koje je trajalo 30 godina: Ljudi koji jedu ovu hranu duže žive i zdravo stare

author
N1 Info
23. srp. 2025. 08:15
Pixabay, povrće
Pixabay

Nikad nije kasno za pozitivne promjene, a nova studija s Harvarda otkriva da usvajanje zdravijih prehrambenih navika u srednjem životnom dobu može značajno povećati šanse za dug i zdrav život.

Oglas

Znanstvenici su utvrdili snažnu povezanost između prehrane bogate biljnim namirnicama i takozvanog „zdravog starenja“, a svoja otkrića objavili su u uglednom časopisu Nature Medicine.

Dugogodišnje istraživanje otkrilo ključne navike

Istraživanje je obuhvatilo čak 105.000 ljudi koje su znanstvenici pratili tijekom 30 godina, analizirajući kako prehrana u dobi od 39 do 69 godina utječe na zdravlje u kasnijem životu. „Zdravo starenje“ definirali su kao doživljavanje 70. godine bez kroničnih bolesti poput srčanih oboljenja, uz očuvane kognitivne, mentalne i fizičke funkcije. Svakom sudioniku dodijeljena je ocjena ovisno o tome koliko se pridržavao osam različitih prehrambenih modela, prenosi Nova.rs.

Najbolje rezultate pokazao je takozvani alternativni indeks zdrave prehrane (AHEI), model koji su također razvili na Harvardu. Podaci su impresivni: osobe koje su se najviše pridržavale AHEI principa imale su čak 86% veću vjerojatnost za zdravo starenje u 70. godini. U dobi od 75 godina njihova je šansa bila čak 2,2 puta veća u usporedbi s onima koji su se najmanje pridržavali ovih smjernica.

Preporuke za jelovnik

AHEI indeks naglašava važnost unosa sedam ključnih skupina namirnica. Preporučuje se prehrana bogata:

  • voćem
  • povrćem
  • cjelovitim žitaricama
  • mahunarkama
  • orašastim plodovima
  • zdravim, nezasićenim mastima
  • mliječnim proizvodima s niskim udjelom masti (u umjerenim količinama)

S druge strane, neke bi namirnice trebalo svesti na minimum ili potpuno izbjegavati. To uključuje:

  • zaslađene napitke
  • crveno i prerađeno meso
  • transmasti
  • prekomjeran unos natrija (soli)

Zaključak

Zaključak studije je jasan: „Prehrambeni obrasci bogati biljnim namirnicama, uz umjereno uključivanje zdravih namirnica životinjskog podrijetla, mogu unaprijediti zdravo starenje i poslužiti kao smjernica za buduće prehrambene preporuke“, ističu autori.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama